Steelpro alumiinirunkoportaat

portaat-steelpro_83_798x0_0100

Porras

Portaat – SP200 Porrasjärjestelmä

SP200 on Steelpro:n oma alumiiniprofiilitekniikalla toteutettu porrasjärjestelmä. Porras on alunperin kehitetty työkaluksi arkkitehdeille ja rakennusliikkeille, jotta julkisten- ja yksityisten kohteiden porrasratkaisut saadaan toteutettua tyylikkäästi ja vaivattomasti.
SP200 on kasvattanut suosiotaan myös yksityistenrakentajien keskuudessa järjestelmän tyylikkyyden ja asentamisen vaivattomuuden ansiosta. Toimitamme portaitamme myös suoraan yksityisiin kohteisiin.

Portaiden valmistamisessa asentajan haasteet on otettu huomioon. Kaikki tarkkuutta tai erikoistyökaluja vaativat vaiheet tehdään tehtaalla tuotantotiloissa. Työmaalle on jätetty vain pakollinen: tehdasvalmisteisten osien yhteen pulttaaminen ja lasien asennus.

Tuotteen kaikki osat ovat tehty alumiinista pursottamalla. Tämä takaa osien korkean laadun ja liitossaumojen siisteyden. Portaan reisilankuissa on varaus pystytolpattomalle lasikaiteelle, mikä mahdollistaa lasikaiteiden käytön molemmilla tai vain toisella puolella portaikkoa.

Tutustu järjestelmäämme alla ja ota yhteyttä!

Valinnanvapautta tyylissä

valinnanvapautta

Vaikka portaiden runkorakenne muodostuu aina kahdesta sivulla kulkevasta reisipalkista ja askelmista, ulkoasua voidaan muokata monella eri tavalla.

Kaksi suurinta elementtiä, joita varioimalla portaita muunnellaan ovat porras- ja askelmarunkojen väri sekä askelmien pinnoite. Niillä vaikutetaan kokonaisuuden kontrastieroihin ja sulautumiseen kohteen ympäristöön.

Portaat voidaan toteuttaa myös umpinaisina, jolloin askelmien otsapintaan kiinnitetään alumiinilevy. Modernin ilmeen viimeistelyssä käytetään erilaisia käsijohdevaihtoehtoja.

Askelmien pinnoitteet

Askelma_47_360x175_1100

Portaan askelmien kuppimaisen muodon ansiosta ne voidaan pinnoittaa lähes millä materiaalilla tahansa.

Pinnaksi voidaan valita sama, jota kohteessa käytetään muuallakin: parketti, laatta tai laminaatti. Askelman pohjalle liimataan pinnoitteen paksuudesta riippuen kaksi eripaksuista toimitukseen kuuluvaa MDF-levyä.

MDF-levyjen liimauksen jälkeen askelmakouruun liimataan viimeinen pinnoite.

Myös askelmien valaminen betonilla on mahdollista. Ulkotiloissa portaan askelmat valetaan lähes poikkeuksetta ja askelmien pohjaan tulee tehdä vedenpoistoreiät. Ulkoportaiden pinnan voi jättää betonille tai pinnoittaa esimerkiksi laatalla.

Porrasmallit

porrasmallit_c6_360x175_1100

SP200-järjestelmällä voidaan toteuttaa portaita julkisiin- ja yksityisiin tiloihin, mutta aivan kaikkiin paikkoihin porrasmallimme ei valitettavasti mahdu. SP200 ei sovellu kierre- eikä viuhkamaisesti kääntyväksi portaaksi.

Alla olevista kuvista selviää minkälaisissa tilanteissa SP200 porrasta voidaan soveltaa.

Porrasmallit_piirretty_53_411x0_0100

Portaat ulko- ja sisätiloissa

portaat-sisalla-ja-ulkona_f6_360x175_1100

SP200 toimii niin ulko- kuin sisätiloissakin. Ainoana rajoittavana tekijänä on portaan askelman pinnoite. Ulkotiloissa askelmiin ei liimata MDF-levyä, sillä se imee itseensä kosteutta ja nostaa pinnoitteen ylös.

Valaminen tai massalla täyttäminen on ulkotilojen ratkaisu. Niiden päälle voidaan laatoittaa askelpinta.
Veden poistaminen on ulkotiloissa syytä hoitaa poraamalla jokaiseen askelmaan muutama poistoreikä. Kerromme mielellämme lisää.

Käytettävät lasit

Kaytettavat_lasit_0a_360x175_1100

Lasien paksuutta valittaessa portaissa pätee samat säännöt kuin lasikaiteissa. Kohteen rakennesuunnittelija määrittelee mihin kuormitusluokkaan kyseinen tila kuuluu, ja sen perusteella valitaan sopiva lasipaksuus kuormitukseen ja kaidekorkeuteen suhteuttaen.

Yksityisissä tiloissa käytämme 12,76 mm karkaistua ja laminoitua turvalasia. Myös toimistotiloissa, joihin ei ole määritelty tungoskuormaa voidaan käyttää samaa lasia.

Julkisissa tiloissa rakennesuunnittelija määrittelee lähes poikkeuksetta  kuormitusluokan. Lasipaksuus hyväksytetään vielä erikseen.

Portaassa käytettävä lasipaksuus on enintään 17,52mm.

 

Portaiden turvallisuus

Portaiden_turvallisuus_17_360x175_1100

SP200 portaat on valmistettu täyttämään kaikki Suomen rakennusmääräysten mukaiset julkisten- ja yksityisten tilojen vaatimukset.

Portaamme on alun perin suunniteltu käytettäväksi ainoastaan julkisissa tiloissa, joten yksityistiloihin niiden kuormitukset ja tukevuudet on reilusti ylimitoitetut.

Koska askelmat voidaan pinnoittaa millä tahansa materiaalilla, myös liuku-uritusten tekeminen askelmien pinnotteisiin on täysin mahdollista, ja joissakin tilanteissa jopa suotavaa.

Portaan reisiin asennettavat pystytolpattomat lasikaiteet takaavat tukevat ja kestävät kaiteet. Laseihin voidaan yhdistää joko sivulla tai päällä kulkevat käsijohteet, tai tarvittaessa myös normaali käsijohde 900 mm korkeuteen sekä lapsikäsijohde 700 mm korkeuteen.

Lepotasanteet

Lepotasanteet_f8_360x175_1100

SP200 portaat vaativat aina käännöksiin suoran lepotasanteen. Tarjoamaamme lepotasanteeseen ei voida lisätä ”viuhkamaisesti” kääntyviä askelmia.

Valmistamme lepotasanteet alumiinista ja ne kasataan tehtaalla ennen toimitusta. Kuten SP200-portaan askelmaprofiilissa lepotasanteeseen voidaan asentaa mitä tahansa pinnoitetta, esim. parkettia, laattaa tai laminaattia. Näin porrasaskelmien ja lepotasanteen pinta on yhdenmukainen ja helposti asennettavissa viimeistelytyönä.

Koska lepotasanne on alumiinia sitä on asennettaessa helpompi käsitellä kuin teräsrunkoista tasannetta.

 

Portaiden äärimitat

aarimitat_e2_360x175_1100

Leveys: MDF-levyä ja esim. parkettia tai laminaattia käytettäessä portaiden maksimileveys askelmalla on 1500 mm. Mikäli askelma valetaan betonilla täyteen askelman maksimileveys on 1700 mm.

Pituus: Mikäli portaiden reisipalkkia ei päästä tukemaan seinä- tai tolpparakenteisiin eikä alla olevia tukia haluta rakentaa, reisipalkkien maksimipituus on n. kuusi metriä. Reisipalkkien ollessa yli kuusi metriä, eikä tuenta ole mahdollinen, reiden alle hitsataan 150 mm korotusputkipalkki, joka tukee rakennetta ja poistaa joustavuutta. Tämän jälkeen portaiden reisipalkkeihin tehdään kuoripellit yhtenäisen ilmeen säilyttämiseksi.

Porrasaskelmat: Kuten kaikki tehdasvalmisteiset portaat SP200-järjestelmä on rakennettu rakennusmääräysten mukaisesti. SP200-järjestelmässä käytetään kahta erilaista porrasaskelmaa, joka juontaa juurensa kahdesta eri rakennusmääräysalueesta: julkisten ja yksityisten tilojen määräyksistä.

Portaiden maalaus

Portaidenmaalaus_5d_360x175_1100

Koska profiilit ovat alumiinia ne voidaan maalata pulverimaalausmenetelmällä. Menetelmää kutsutaan myös jauhe- tai polttomaalaukseksi. Pulverimaalaus on paras tapa maalata alumiinia.

Väriskaala todella laaja ja kehittyy jatkuvasti.

 

Portaiden asentaminen ja asennusohjeet

portaiden-asentaminen_68_360x175_1100

Olemme pyrkineet tekemään porrasjärjestelmämme asentamisesta mahdollisimman helppoa ja vaivatonta.

Portaiden asentaminen on pääasiassa osien yhteen liittämistä pultteja ja muttereita kiristämällä. Portaiden ylä- sekä alapää tulee kuitenkin kiinnittää ohjeen mukaan seinä- tai lattiapintaan.